oktober 2019
Många läkemedel kan ge biverkningar som påverkar synen. Hör ögonprofessor Fatima Pedrosa Domellöf berätta.

Bara ett fåtal personer i världen har samma ärftliga ögonsjukdom som Jeanette Gustafsson och hennes syster. Sjukdomen innebär att synen försämras efterhand och för ett tag sedan var Jeanette tvungen att sluta sitt jobb inom vården. Hör hennes berättelse.

Norrbottensteaterns komedi Direktören för det hela syntolkas fredag den 8 november.
Foto:Magnus Stenberg
Vi reser till USA, Stockholm och Kina med böckernas hjälp. Bibliotekarie Agneta Krohn Strömshed tipsar om böcker hon haft svårt att släppa.

Att försöka hålla sin sjukdom under kontroll – det är det viktigaste man kan göra för att inte drabbas av komplikationer, säger ögonprofessor Fatima Pedrosa Domellöf.
Sjuksköterskan Gun-Britt Elfmark har haft i diabetes i snart trettio år, men hon ignorerade länge sina symptom trots att hon hade både kunskap och erfarenhet. Det var först när hon fick problem med ögonen som hon sökte vård.

Låna och lyssna på en patient. Nu vill Region Norrbotten bygga upp ett levande bibliotek. Projektledaren Kristina Larsson söker personer som vill bidra med sina erfarenheter och synpunkter på vården.

Nyligen avslutades en kurs i mindfulness på Syncentralen i Luleå. Syncentralens kurator Pia Lundkvist, som är utbildad instruktör i mindfulness, var kursledare. Hon tycker det är positivt att kunna ge patienterna en inblick i metoden.

Förstoringsglas, namnteckningsramar och fickminne - Eila Lundin tipsar om bra hjälpmedel som man kan få via Syncentralen.

Många - framförallt kvinnor - drabbas av torra ögon, men det finns sätt att lindra. Ögonprofessor Fatima Pedrosa Domellöf tipsar om sådant du enkelt kan göra själv.