augusti 2016
En ny undersökning visar att 60 procent av landets arbetsgivare misstror synskadades arbetsförmåga. De tror inte att synskadade kan göra ett lika bra jobb som seende.
Förra veckan besökte Karen F. Jungelin Norrbotten för att berätta om sina erfarenheter av det kamratstödsprojekt som pågått i Stockholm de senaste tre åren. Intresse finns för att starta liknande grupper i Norrbotten om man hittar finansiering.
Det blir trångt på Luleås gågata när den internationella matmarknaden kommer till stan.
Nästa vecka startar Paralympics i Rio de Janeiro och Sverige deltar med en stor trupp. Förhoppningarna om framgång och glittriga medaljer är stora.
Förra veckan kom Ikeas katalog för 2017. Vi besöker Ikeas varuhus i Hapranda Torneå och botaniserar bland de senaste möbel- och kökstrenderna.
Luleås nya demokratistrateg, Sara Palmman, vill utveckla Luleås redan så prisade tillgänglighetsarbete. Hon vill att granskningen av det arbetet ska komma från fler håll än den kommunen gör själv.
Nu bjuder Syncentralen i Norrbotten in synskadade till sin populära kurs på temat "hälsa och livskvalité".
Väntetiderna för ögonsjukvården ökar i hela landet och Norrbotten är inget undantag. Det handlar om svårigheten att få tag i ögonläkare. Hör Gunilla Nordlander, ny länschef för ögonsjukvården i Norrbotten.
-Allmänheten vet för lite om hur synskadade och blinda har det, säger Margareta Pettersson, ordförande för Synskadades riksförbund i Boden. Det vill hon och andra medlemmar i SRF-Boden ändra på. Därför ska de använda den kommande skördefesten till att dela ut informationsmaterial, ordna tävling i punktsrift, visa hur ledarhunden kan hjälpa den som inte ser och också demonstrera hur vita käppen fungerar.
Taltidningen hälsar på i SRF-Norrbottens nya lokaler i Södra Hamn i Luleå och får ta del av tankar och planer inför hösten.