april 2016
Den fjärde delen i serien från Synskadades museum handlar om hur lärare skapade eget material för undervisningen på Tomtebodaskolan.
Janne Olofsson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Luleå, bjuder på en blandad kompott av spännande läsning. Det handlar såväl om norrbottniska mattraditioner som samhällskritiska deckare och hur man överlever efter ett krig.
Nu när det så sakta börjar bli vår drabbas många av pollenbesvär. Men lugn, det finns hjälp att få. Apotekspersonal tipsar om receptfria läkemedel.
Valhemligheten måste också omfatta synskadade. Nu kräver riksdagens konstitutionsutskott att regeringen tar fram en lösning senast år 2022.
I vår serie från Synskades museum får vi veta hur barnen undervisades på Tomtebodaskolan. Blinda barn från hela Sverige placerades på Tomtebodaskolans från sju års ålder.
Varje år skänker Norrbottens läns landsting begagnade sängar, rullstolar och andra hjälpmedel till fattiga länder. Eldsjälarna bakom den prisbelönade verksamheten berättar i Insyn.
Varför ska man ha ledarhund? Hör några som valt att ha ledarhund och några som valt att avstå.
Det var positiva tongångar i helgen när medlemmar från SRF Norrbotten träffades i Sunderbyn på representantmöte. Nu har de lyckats vända den dåliga ekonomin till plus.
Nu är deltagarna i läsecirkeln inne på sin tredje bok. Böckerna som handlar om livet förr lockar fram många minnen och glada skratt.
"Se men inte röra" brukar vara det som gäller för besökare på konstutställningar. Men det är precis tvärtom med den konst som nu visas på Konsthallen i Luleå. De mycket annorlunda utställningarna är taktila och vänder sig främst till synskadade, dövblinda och hörselskadade.